Begroting 2016: VVD houdt koers!

Bijdrage VVD Aa en Hunze aan huis-aan-huis nieuwsblad van de gemeente Aa en Hunze, "De Schakel" van 03 November 2015

Bezuinigingen: 

De gemeente Aa en Hunze heeft een bezuinigingsopgave van € 2 miljoen. In de begroting 2016 is de actuele invulling gevonden in het verhogen van inkomsten door verhoging OZB en de toeristenbelasting in plaats van kritisch kijken naar de uitgaven. De VVD fractie is zeer teleurgesteld in het creatieve denken van het college omtrent de bezuinigingsopgave. Met name de eigen uitgaven blijven volledig buiten beeld, de VVD heeft bij de wethouder erop aangedrongen hier kritisch naar te kijken en onderzoek te doen. De reactie hierop is  “dan krijgen we een kerntakendiscussie “.

De VVD fractie is van mening dat er op de bedrijfsvoering bezuinigd kan worden, door gedegen onderzoek hiernaar te doen, alleen dient het college hier wel toe bereid te zijn. Wij zijn van mening dat er werkzaamheden binnen de gemeentelijke organisatie uitbesteed kan worden, met behoud van werkgelegenheid voor onze werknemers en er toch een aanzienlijke bezuiniging behaald wordt. De VVD zal hier blijvend aandacht voor vragen.

Vastgoedbedrijf Aa en Hunze!

Investeren in grond en gebouwen kunnen goede investeringen zijn, dit dient echter gerealiseerd te worden door ondernemers of beleggers. Zij doen dit met eigen geld en ook om er ook financieel beter van te worden. Daar is niets mis mee want het risico zit ook bij de ondernemer.Het college komt nu met voorstellen/ideeën om te investeren in grond (vervolgens uitgeven in erfpacht) en/of gebouwen. Het is niet ondenkbaar dat dit richting 1 miljoen euro aan investeringen gaat. De VVD is hier fel tegen. Wij zijn van mening dat het niet aan de gemeente is om hierin te investeren en risico’s te nemen met uw geld door OZB heffing bijeengebracht. Wij zijn van mening dat de gemeente alleen een faciliterende en ondersteunende rol heeft en zich bezig moet houden met de kerntaken.Het ontwikkelen van een vastgoed bedrijf ziet de VVD niet als kerntaak.


AZC Gieten.

De VVD wil haar maatschappelijke verantwoordelijkheid niet ontlopen inzake de opvang van vluchtelingen. Maar de gang van zaken omtrent de locatiekeuze voor de Bloemakkers in Gieten verdiend niet de schoonheidsprijs. Eerst een besloten raadsvergadering, daarna de knullige communicatie richting de direct betrokkenen, dit had veel beter gekund. Voor de VVD kwamen ook andere locaties in beeld, zoals het Gasselterveld. Nu is voor de komende jaren het bedrijventerrein in Gieten op slot gezet.

De VVD hoopt dat voor de toekomst hier wijze lessen uit getrokken zijn en dat de gemeente in het vervolg een open, transparant communicatietraject gaat volgen naar haar burgers. Dit geldt ook voor de opvang van specifieke doelgroepen.  

 

Fractie VVD Aa en Hunze: Willem Bartelds, Bert Hofsteenge, Bas Luinge en

Henriette Rossingh – van Os