Begroting 2019

VVD Fractievoorzitter Willem Bartelds opende zijn betoog met het bedanken van een ieder die heeft meegewerkt aan het tot stand komen van de begroting 2019. De 1e begroting welke de VVD als coalitiepartij mag behandelen. Een paar maanden geleden hebben we het college programma besproken. De VVD heeft toen al laten weten dat het een vooruitstrevend programma is. Het gevolg is nu een ambitieuze begroting.

Het college heeft de investeringen en ook de inkomsten en uitgaven in haar schakelbijdrage prachtig weergegeven echter heeft zij zich beperkt tot het jaar 2019. Maar in de begroting die de raad heeft ontvangen geeft u inzicht in het meerjarenperspectief. Dit hadden de inwoners van Aa en Hunze ook moeten hebben.

De financiën zijn nog niet sluitend deze bestuursperiode en ook de onttrekking uit de Vrije Algemene Reserve (VAR) is fors. We willen als VVD vasthouden aan de eerder hierover gemaakte afspraken van een minimum VAR van drie miljoen aan het einde van deze bestuursperiode. We zijn blij dat het college er het volste vertrouwen in heeft het komend jaar met een sluitende meerjarenbegroting te komen. Binnen de kaders welke we met elkaar hebben afgesproken.

 

Investeringen

Het college zet in op forse investering, de belangrijkste punten staan hieronder benoemd.

                                                        2019                   Bestuursperiode

Glasvezel:                                      800.000                                 800.000

Strategische grondaankoop:       1.000.000                  1.000.000

Duurzaamheid:                              300.000                    1.225.000

Toekomst vakantieparken            300.000                    1.050.000

Sociaal Domein                             580.000                    1.270.000    

 

Glasvezel

Het is de VVD fractie geweest die als 1e fractie dit onderwerp op de agenda heeft gezet in deze raad. We hebben dit samen gedaan met onze fractievoorzitter Willemien Meeuwissen van de VVD in Drenthe. De VVD heeft altijd aangegeven geen voorstander te zijn om als gemeente de glasvezelkabel te gaan aanleggen en te exploiteren. Ook hebben we aangegeven niet te willen participeren in een BV constructie. Onze voorkeur ging uit naar een lening als de gemeente moest ondersteunen in de aanleg van glasvezel. Het voordeel zou zijn dat het geld via aflossing terugkomt. Nu dragen we bij om te realiseren en ontvangen we niets terug. Prima als het niet anders kan. De VVD ziet graag dat het gerealiseerd wordt. Het is nu aan onze inwoners om mee te doen.

 

Strategische grondaankoop

In de huidige economische tijd is het zeer wenselijk dat college ruimte krijgt om strategische grondaankopen te kunnen doen. Daar kunnen we volledig mee instemmen.

Wel een opmerking: De benaming is: Strategische grondaankoop. Ga er dan ook strategisch mee om! Volgens onze fractie is het niet strategisch om aan de pers te melden, dat dit geld besteed kan worden aan een parkeerplaatsen voor bezoekers aan ‘t Hemelriek en/of Gasselterveld. De VVD verwacht dat het college hier wat slimmer mee omgaat.

 

Duurzaamheid

We weten allemaal dat we op dit onderwerp wat te doen hebben. Het college heeft wel hele forse bedragen opgenomen. De VVD fractie vraagt zich af of het misschien niet een tandje minder kan.

De VVD verzoekt het college met een plan van aanpak te komen zodat we er als raad wat van kunnen vinden. Wanneer kunnen we dit tegemoet zien?

 

Toekomst vakantieparken

Een onderwerp waar we allemaal van weten, dat het een complexe opgave wordt. In de vorige periode hebben we hierop al een pilot gehad. We beseffen ons dat door de complexiteit dit gehele onderwerp een hele grote uitdaging gaat worden. Wij maken ons zorgen of de verwachtingen en doelen wel haalbaar zijn. Verder wil de VVD dat het geld niet naar de verkeerde zaken gaat. Zoals alleen maar vergaderen en overleggen of veel geld en aandacht naar de parken welke het toch niet gaan redden.

De VVD wil dat we een nog sterker recreatie sector krijgen. Dus let op wethouder dat het geld goed besteed gaat worden.

Maak ook duidelijke keuzes om te voorkomen dat men overal bezig is en niets afgerond wordt.

Gezien het zeer grote hoeveelheid geld verwachten we van u dat u ons goed meeneemt en ook de resultaten zichtbaar maakt. Het kan niet zo zijn dat 1,2 miljoen op is zonder het gewenste resultaat.

 

Sociaal Domein.

 

We hebben de afgelopen tijd veel gesproken over het Sociaal Domein resulterende in de start van Stichting Attenta en binnenkort hebben we het in de raad over de sturingsfilosofie.

Kortom een organisatie in ontwikkeling. En een domein waarover we veelvuldig in de media lezen dat er binnen omliggende gemeentes grote tekorten zijn ontstaan. 

 

Als VVD fractie begrijpen we daarom dat er aan de ene kant middelen noodzakelijk zijn om de transitie plaats te laten vinden. Aan de andere kant gaat het in de begroting voor 2019 wel om hele forse bedragen.

 

We willen ons niet bemoeien met de uitvoering. Wel vragen we ons af of de begrote bedrag van in totaal € 580.000 niet te fors is. Als we het goed begrijpen gaat het om kosten van organisatie ontwikkeling en betreft het geen kosten die direct aan zorg wordt uitgegeven.

 

De dekking van deze investering komt uit de reserve Sociaal Domein. We teren bijna de helft in op deze reserve. Als we bijvoorbeeld in 2020 opnieuw een dergelijk groot bedrag uitgeven, zou dit betekenen dat onze reserve voor het Sociaal Domein volledig is verdwenen.

 

Als er in de (nabije) toekomst ook in Aa en Hunze tekorten ontstaan op het sociaal domein, zal na het verdwijnen van deze geoormerkte reserve onherroepelijk de vrije algemene reserve (VAR) aan de beurt zijn. De VVD is van mening dat voorzichtigheid met betrekking tot het uitgeven van de reserve Sociaal Domein goed zou zijn. Maak keuzes: ‘temporiseer’ waar mogelijk en wees ‘zuinig’ op de opgebouwde reserves. We kunnen ze weleens hard nodig zijn in de toekomst.

 

De VVD vraagt zich daarom af of de uitgaven genoemd onder preventie Sociaal Domein, versterking voorliggend veld, organisatieontwikkeling samen deze bestuursperiode ca 1 miljoen euro allemaal noodzakelijk zijn. Wanneer de meerderheid van de raad van mening is dat dit inderdaad allemaal moet gebeuren, staat ook de VVD fractie achter de keuze om het te financieren uit reserve Sociaal Domein.

Als we de voorgestelde aanslag op de reserve Sociaal Domein (bijna 50%) voor 2019 te fors vinden, daagt de VVD de andere fracties uit om samen met ons te kijken welke dingen we niet gaan doen of in mindere mate. Ik hoor graag van de andere fracties hoe we dit aan de vork gaan steken. 

 

Besparingen

De VVD heeft ook gekeken of we niet nu al wat kunnen schrappen om de financiële opgave voor een sluitend meerjarenperspectief te halen. En we hebben een aantal posten gevonden.

 

Themajaar

Terecht staat erbij themajaren al dat er goed gekeken moet worden naar de druk welke het op de organisatie legt. Volgens de VVD fractie kunnen we nu al wel vaststellen dat we met alle ambities forse druk leggen op de organisatie. De VVD fractie komt met Amendement deze bestuursperiode geen Themajaren te organiseren.

 

Organisatie ontwikkeling

De organisatieontwikkeling is nog lang niet afgerond en in 2019 is er alweer € 150.000 extra nodig.

Portefeuillehouder, hebben we nog grip op project Aa en Hunze stroomt? Kunt u garanderen dat het na deze €150.000 klaar is? We hebben veel geld gestoken in dit project, de VVD fractie ziet graag welke resultaten we hebben geboekt.

 

Welkomstborden:

Het gaat niet om veel geld € 20.000 opgenomen in de begroting. Voor 20 borden. Wanneer we de extra borden ook nog zetten gaan we richting de € 50.000. Wij vragen ons werkelijk af of dit bijdraagt aan de uitstraling van onze gemeente. Volgens de VVD fractie wordt de uitstraling gemaakt door de omgeving en hoe het in de dorpen voor elkaar is en niet door een bord.

Het is volgens de VVD fractie ook veel beter om extra uitstraling vanuit de dorpen te laten komen en niet vanuit het gemeentehuis.

Onder het motto alle kleintjes helpen kan dit ook wel geschrapt worden. De VVD zal hiervoor een amendement indienen.

 

Knelpunten openbare ruimte

Hier staat in deze periode €400.000 euro voor opgenomen. Wanneer we het heel populistisch vertalen, dan is dit geld wat als cadeautjes wordt weggegeven wanneer er iets wordt opgemerkt. In principe is het gewoon onderhoud en moet het uit die pot komen.

Wij doen een dringende oproep aan de wethouder goed de vinger aan de pols te houden en we dagen U uit om te zorgen dat er geld overblijft van dit potje.

 

Handhaving

Voor handhaving gaan we structureel € 171.500 extra inzetten. Er komen allemaal argumenten langs waarom dit moet gebeuren. Als VVD willen we er voor pleiten dat we wel een gemeente blijven waar activiteiten mogelijk blijven. Het kan niet zo zijn dat vrijwilligers de moed in de schoenen gaat zakken om activiteiten te organiseren omdat bijna niet meer te voldoen is aan alle wensen van alle burgers. We willen als VVD wel reuring en activiteiten houden in onze gemeente.

Handhaving is goed en nodig maar wel op de goede zaken.

 

Ook voor het invoeren van de komende omgevingswet wordt veel geld uitgetrokken voor de organisatie. Uiteraard moeten we er klaar voor zijn maar loop niet vooraan? Laten we het vergelijken met wielrennen. Steeds vooraan in de wind kost veel energie (lees geld) of nog een andere. Beter goed gejat dan slecht bedacht. 

 

Samenvattend voorzitter, de VVD fractie is tevreden met deze ambitieuze begroting en wanneer we samen de goede dingen doen krijgen we een nog mooiere gemeente. Een gemeente waar het goed wonen, werken, ondernemen en recreëren is.

 

Namens de voltallige VVD fractie

Willem Bartelds

Fractievoorzitter