Op naar een nog groener Aa en Hunze. Zeker op gebied van energievoorziening!

We staan aan de vooravond van een zeer ingrijpende energietransitie. In het ‘Akkoord van Parijs’ uit 2015 staat het volgende: In 2030 (over ruim 11 jaar dus) moet er 49% minder CO2 uitstoot in vergelijking met 1990 zijn. In Nederland is er vanuit dit akkoord een ‘klimaatakkoord’ gesloten. Overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke partijen spreken hierin af hoe dit doel bereikt gaat worden.

Voor Aa en Hunze heeft dit grote gevolgen. We zullen op een andere manier dan via elektriciteit uit gas en kolen moeten zorgen voor energie. De uitstoot van CO2 zal drastisch naar beneden moeten. We moeten ‘ van het gas af’. Hoe kunnen we dat wat de VVD betreft gaan realiseren?

 

In eerste instantie zal het bestuur van Aa en Hunze een bijdrage moeten leveren aan de zogenaamde Regionale Energie Strategieën (RES). Al in juni 2019 moeten de eerste ideeën hoe we het in Aa en Hunze denken te gaan doen klaar zijn. De VVD is van mening dat de keuzes die wij nu maken, ook duurzaam en betaalbaar moeten blijven.

 

Wat de VVD Aa en Hunze betreft moeten we hierin proactief zijn en niet afwachten totdat het rijk of provincie ons gaat vertellen c.q. opleggen hoe het in Aa en Hunze zal moeten gaan. Wat willen we in onze gemeente? Zonneparken? Windparken? Andere alternatieven? Of we het nu leuk vinden of niet, er zal een grote impact op ons landschap zijn als het gaat om deze energietransitie. En dan kunnen we beter zelf aan het stuur zitten dan gestuurd worden.

 

Hoe zou dat wat ons betreft kunnen? In eerste instantie door te inventariseren wat er van ons verwacht wordt. Hoeveel energie zou er moeten worden opgewekt in onze gemeente? Is dat te doen met zonnepanelen op daken? Moeten er daarnaast ook nog meer windmolens komen, waarvan we weten dat draagvlak hiervoor zeer klein is? Of schiet dat alsnog tekort en moeten er nog veel ingrijpender maatregelen plaatsvinden. We moeten snel helderheid krijgen over de doelen die wij moeten gaan halen. Vanuit die helderheid kunnen in onderling overleg plannen gemaakt en uitgevoerd worden.

 

Er zijn diverse initiatieven voor (grootschalige) zonnevelden. Ook in Aa en Hunze en ook op landbouwgrond. Het heeft nadrukkelijk niet de voorkeur van de VVD om landbouwgrond op te offeren aan energieproductie. Aan de andere kant: er dient ruimte te zijn voor ondernemers. Als zij vanuit ondernemerschap een kans zien een bijdrage te doen aan de energietransitie dan is dat in principe een goede zaak waar we aan mee willen werken als VVD.

 

Aa en Hunze heeft een landschap dat we van grote waarde achten. Uitgangspunt is dat ons landschap in principe niet wordt aangetast door energieopwekking. Echter: dit uitgangspunt botst met het gegeven dat we in onze gemeente duurzame energie moeten gaan opwekken. De al geplande windmolens betekenen al een grote impact op het landschap. De weerstand in het windmolengebied is groot. Men wil geen aantasting van het landschap en krijgt te maken met forse effecten op het woongenot.

 

Je kunt echter stellen dat de liefde voor natuur deels conjunctuurbepaald is. Onze geschiedenis leert dat aantasting van het landschap in de geschiedenis maar al te vaak is voorgekomen. Denk aan ruilverkaveling vanwege efficiëntie in de landbouw denk aan werkgelegenheidsprojecten van ongeveer 100 jaar geleden die ons de staatsbossen opleverden.

 

Niemand kan en wil meer zonder energie. Wordt energie een zeer schaars goed en daarmee duur, dan kan natuur zoals vaker in de geschiedenis op het tweede plan komen. Daar moeten we voor waken in Aa en Hunze, maar we kunnen ook niet krampachtig aan de huidige omgeving vasthouden totdat de rijksregering ons verplichtingen gaat opleggen zoals dat met de windturbines is gebeurd.

 

Hoe denken wij erover?

 

De VVD in Aa en Hunze wil in eerste instantie zoveel mogelijk inzetten op zonne-energie opwekking op bestaande daken. Maak het aanleggen van panelen voor zover dit al niet ‘vrij’ is zo gemakkelijk mogelijk als gemeente. Dit is dan ook onze eerste oproep aan ons college.

 

Ten tweede: activeer en motiveer inwoners energiebesparende maatregelen te treffen. De onlangs geïntroduceerde subsidieregeling in onze gemeente is daarvan een goed voorbeeld. Al is en blijft de VVD sceptisch ten aanzien van subsidies: we realiseren ons ook heel goed dat het ‘via de portemonnee loopt’ om echte actie in de energietransitie aan te jagen.

 

Ten derde: kijk naar locaties waarin (grote) zonnevelden mogelijk zijn zonder grote impact op het landschap. Stel eisen aan de inpassing in dat landschap. Creëer bijvoorbeeld houtwallen rondom de zonnevelden zodat ze min of meer op kunnen gaan in het coulisselandschap dat in delen van onze gemeente voorkomt.

 

Ten vierde: kijk naar alternatieven voor grote windturbines zoals de windmolens van het Groninger bedrijf EAZ: https://www.eazwind.com/nl/home-4-2/. Lokaal energie opwekken voor lokaal gebruik vergt ook veel minder van de infrastructuur op gebied van elektriciteit. Onderzoek en stel voor energieopwekkende mogelijkheden bij de planvorming van infrastructurele bouwprojecten (N33/N34, knooppunt Gieten) in te passen. Gebruik bijvoorbeeld de ongebruikte grond rondom snelwegen en bij op- en afritten.

 

Ten vijfde: Even opladen in Aa & Hunze! De provincie Drenthe is op dit moment de enige provincie waar nog geen Tesla supercharger staat. Kunnen wij in Aa en Hunze niet een lobby starten? Door onze gemeente lopen een aantal belangrijke wegen en knooppunt Gieten heeft de ruimte! Ontwikkel hier bijvoorbeeld samen met ondernemers en Tesla een oplaad en ontmoetings-knooppunt. Koffie, parkeer- en lunchgelegenheid is er al op het OV-knooppunt.

 

Ten zesde: kijk naar omliggende gemeentes en trek samen op. De gemeente Borger-Odoorn heeft met agrarisch ondernemers een model ontwikkeld voor de realisatie van zonnevelden dat naar onze mening ook geschikt is voor Aa en Hunze. Niet alleen maar zelf het wiel uitvinden maar samenwerken en leren van elkaar.

 

Tenslotte: ga de dorpen in en bespreek met inwoners welke opgave we in Aa en Hunze hebben en laten we samen kijken naar mogelijkheden en oplossingen. Niet top-down opleggen, maar samen ontwikkelen!

 

Op naar een nog groener Aa en Hunze. Zeker op gebied van energievoorziening!

 

Namens de VVD Aa en Hunze,

Richard Heling, raadslid

Februari 2019 

Zet cookies aan om de video te tonen.