VVD WIL GEEN VERBOD OP VUURWERK EN CARBIDSCHIETEN

De VVD-afdelingen van Emmen, Borger-Odoorn en Aa & Hunze hebben zich gezamenlijk uitgesproken tegen een algeheel verbod op vuurwerk. Daarnaast zijn zij felle tegenstanders van een mogelijk verbod op carbidschieten.

In de landelijke politiek is uitvoerig gesproken over de invoering van een algemeen vuurwerkverbod. Gelukkig gaat het kabinet hier niet in mee; er komt alleen een gedeeltelijk vuurwerkverbod.

Vooral gezien het misbruik van vuurwerk, bijvoorbeeld tegen hulpverleners, vinden wij dit goed te verdedigen. Een algemeen vuurwerkverbod gaat wat de VVD afdelingen Aa en Hunze, Borger- Odoorn en Emmen betreft te ver, ook omdat burgemeesters al de bevoegdheid hebben om vuurwerkvrije zones aan te wijzen. In veel dorpen en wijken steken familie en vrienden samen vuurwerk af en genieten van dit unieke moment. Kinderen mogen rond 12 uur nog even uit bed om van de kleuren, lichten en geluiden te genieten. Een moment dat verbroedert en waar mensen het hele jaar naar uitkijken.

 

Vuurwerkshows moeilijk te realiseren op het platteland

Als vervanging van het afsteken van vuurwerk door particulieren wordt veelal een centrale, door de gemeente georganiseerde vuurwerkshow geopperd. Dat is misschien leuk voor in de grote steden, maar op het platteland zal dat heel moeilijk te realiseren zijn. De afstand tussen dorpen is simpelweg te groot. Mensen moeten met de auto ver rijden om zo’n show te kunnen bezoeken. Het doorbreekt het gezellig samenzijn met familie, vrienden en buurtgenoten. Houd het siervuurwerk op straat dus in ere en kies niet voor “oplossingen” die niet werken op het platteland!

 

Carbidschieten is een prachtige traditie

Er gaan ook stemmen op om het carbidschieten te verbieden, ook al valt carbidschieten formeel niet onder “vuurwerk” en dus niet onder een gedeeltelijk vuurwerkverbod. Wij roepen daarom op om deze prachtige traditie in stand te houden. Een traditie die van horen zeggen teruggaat naar de Germanen. Die in de Drentse cultuur geworteld is. Veel mensen beleven hier al generaties lang plezier aan. Het is een feest dat de laatste jaren op een veilige en verantwoorde manier plaatsvindt: gemeenten hebben de handschoen opgepakt om het carbidschieten te reguleren en ondersteunen.

Carbidschieten is een prachtige traditie, waar wel geknald wordt, maar niet gesloopt wordt. Daar mag wat ons betreft niet aan getornd worden. Sterker nog: daar kan niet aan getornd worden. Carbidschieten is sinds 2014 cultureel erfgoed en valt onder het Unesco Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Erfgoed. Wij Drenten hebben dus de Verenigde Naties achter ons staan om het carbidschieten te beschermen.

 

De VVD Aa en Hunze, Borger- Odoorn en Emmen