Omgevingsvisie: Hoe zien we onze fysieke leefomgeving voor volgende generaties?

In deze nieuwe reeks Schakelbijdragen “Rond de Koel” belichten we actuele thema’s die spelen in de gemeenteraad van Aa en Hunze. Dit keer staat de startnotitie Omgevingsvisie centraal: een document dat richting geeft aan de toekomstige inrichting van onze leefomgeving. Hoe vinden we de balans tussen landbouw, natuur en woningbouw? Hoe waarborgen we een sterke lokale economie zonder de kwaliteit van onze omgeving uit het oog te verliezen? En welke gevolgen hebben onze keuzes op de lange termijn? In dit artikel gaan we in op deze vragen en de dilemma’s die daarbij komen kijken.

In deze nieuwe serie Schakelbijdragen “Rond de Koel” vanuit de Raad zullen we regelmatig een thema toelichten die nu besproken wordt in het "politieke landschap" binnen Aa en Hunze.

Momenteel ligt een startnotitie Omgevingsvisie voor. Dit is een hoog-over, maar wel richtinggevend document over: Hoe zien we onze fysieke leefomgeving voor volgende generaties?

We zien uitdagingen op het gebied van landbouw, natuur en woningbouw.
We willen allemaal een fijne leefomgeving voor onze inwoners en ondernemers.
 Voor onze agrarische-, en toeristische ondernemers maar ook andere, nergens genoemde mkb en zzp’ers, want wanneer je geen goede florerende lokale economie hebt, wat wordt dan de waarde van onze fysieke leefomgeving?
Alleen voor mensen die willen "Drentenieren", alleen toeristen?  

We moeten meer oog hebben voor de sociaal economische gevolgen van deze keuzes voor onze inwoners, op woningbouwmogelijkheden en op gewijzigd landgebruik voor natuurontwikkeling.

De gevolgen zijn groter dan menigeen zich nu realiseert, denk aan werkgelegenheid, kosten van ons levensonderhoud en het toekomstperspectief voor de jeugd.

En zijn wij, als inwoner of ondernemer, nu zeer ontevreden met onze fysieke leefomgeving?
Of willen we eigenlijk helemaal geen wijzigingen?

We hebben al ruimte, schone lucht, landbouw en natuur (en dat mooi afgewisseld) én een gezonde lokale economie. Zodat we hier fijn kunnen wonen, werken en recreëren.

Misschien is het de kunst om juist geen te scherpe keuzes te maken omdat we gewoon niet weten welke consequenties deze over 2, 3, 5 of 20 jaar hebben.
Soms is er na het nú toewijzen van een specifieke bestemming schier onmogelijk dit weer terug te draaien bij gewijzigde inzichten...
 
We zetten liever in op innovaties en koppelkansen bij natuurlijke momenten (bij ver-of nieuwbouw of natuurbeheer) dan nu scherpe keuzes te maken.

We zoeken nog wel ruimte om het woningtekort in te lopen. Maar daarvoor zouden we ook ons welstandsbeleid kunnen wijzigen, minder regels en meer mogelijkheden met minder grondbeslag.

De VVD ziet graag dat er minder regels komen, dat was ook de intentie van de Omgevingswet, tot nu toe zien we nog geen afname....