VVD WATERSCHAP HUNZE EN AA’S: VAN BOLWERK NAAR NETWERK

VVD-waterschapslijsttrekker Annechien ten Have Mellema pleit voor meer transparantie bij de waterschappen tijdens het werkbezoek aan de waterzuivering in Assen. “Betrek de burgers bij het waterschap. En maak gebruik van de moderne mogelijkheden die internet ons biedt. Van bolwerk naar netwerk is het motto”.

Medewerkers van het waterschap Hunze en Aa’s geven regelmatig rondleidingen. Ook is er veel aandacht voor de educatie van basis –en voortgezet onderwijs. Het afgelopen jaar hebben zo’n 5000 leerlingen de waterzuivering bezocht. Daarbij maakt het waterschap gebruik van een interactieve APP. Lijsttrekker Annechien ten Have vindt dit een goede ontwikkeling, maar er moet meer. Het waterschap moet een open en transparante organisatie zijn.

Annechien ten Have: “Normaal rijd je voorbij aan de waterzuivering en besef je je niet wat er daar gebeurt. De zuivering heeft een belangrijke functie om het water schoon te maken op een efficiënte manier tegen lage kosten. Het vet wordt uit het vuile water gehaald en wordt vergist. Een deel van het gas wordt omgezet in elektriciteit. Van het andere deel wordt groen gas gemaakt, wat wordt geleverd aan bedrijven rondom de waterzuivering. Op termijn zullen alle zuiveringen energieneutraal zijn. Veel meer mensen moeten hiervan weten”.

De zuiveringsinstallatie Assen zuivert het afvalwater uit Assen, Loon, Rolde, Grolloo, Schoonloo, Amen, Ekehaar, Deurze, Anderen, Balloo en Taarlo. Per dag wordt hier gemiddeld zo'n 18 miljoen liter afvalwater gezuiverd en daarna schoon geloosd op het Havenkanaal. De installatie is in 2006 aangepast en gedeeltelijk vernieuwd.

Foto: Lijsttrekker Annechien ten Have Mellema, Nanda Terpstra, Hein in t’Hout, Bert Tjarks en Kevin Weerd.